2024_07_18_zámek Stránov, Těžká Barbora, [No. 12]

 

Do vína leje špínu, pomeje...
(zleva) Kus školního dítka, pan učitel Gustav Harmonides (Vojta Hajný) a první občan (Tomáš Dlask).

První prázdninové představení Těžké Barbory našeho Divadýlka na dlani zamířilo na příjemně chladivé nádvoří zámku Stránov. V 16:00 nakládaly holky Matouškovy, já, děda, Vašek Durdis, David Durdis (nejsou příbuzní) a Miloš Kodejška. Miloš pak ještě zamířil domů a my na Stránov. Bez Miloše, v lehce oslabeném týmu jsme sestavili celou konstrukci, dokonce ji i zvedli a přípravy probíhaly dál. Postavil se Eidam, navěsily se hadry, stavěl se zvuk a světlo. A nedlouho před půl sedmou bylo hotovo. Mezitím dorazili další. Jeník s Mírou a Arnoštem/Hanušem. Malého psíka, kterého Jeník hlídá sousedům, překřtila naše Simonka, protože se přeslechla, když se ptala Jeníka jak se pejsek jmenuje. Jana Vernerová dovezla excelentní koláč, podle mě ještě vlahý. No mňamka. Diváci se sešli a začalo se hrát.

Představení probíhalo ve svižném tempu. Lidi se smáli a byli vstřícní, jen snad bylo hůř slyšet. Podle informací od zvukaře a mojí Simony, kteří to viděli z druhé strany. A těm fakt věřím. Nádvoří je docela malé, ale na jedné straně má otevřené arkády a dole probíhal i v pozdních čtvrtečních hodinách hustý provoz. Nakonec to Lukáš Prokorát docela vyřešil a nad naše hlavy na konstrukci přidal dva porty. Mimochodem, naše prastará konstrukce se stala objevem sezony. 

Kdo hrál? Tak v podstatě klasická sestava těch, kdo nemají alternaci - děda Vašek, Jeník Hejdrych, Radek Kotlaba a já. Dvě školní dítky, Bětka Niklíčková a naše Bára Matoušková. Ve škole asi řádí nějaká nemoc. Učitele si zahrál Vojta Hajný (j.h., Bazilišek benátský), Sisku naše "malá" Simonka, Grétu výborně odvedla - včetně koláče - Jana Vernerová  (j.h., domovské divadlo Dobrovice). Jejího mladého milence, který sliboval lásku a chtěl jen razítka, odehrál hlasitě a jasně David Durdis (jeden ze tří, kterým bylo v první půli rozumět). Elizabeth hrála Jitka Urbanová a jejího muže, hejtmana Hanse Bolse, výtečně Miloš Kodejška (j.h., Bazilišek benátský). Prvního občana - sice už se získanou alternací na září ale zatím stále v akci a kondici - Tomáš Dlask (j.h., Bazilišek benátský). Prodavačku ryb s přehledem vystřihla Anička Kolínová. 

A nebylo by to celé líčení, kdybych si nevzpoměl na pár přebrebtů, chyb či minel, které sice divák asi nezaznamenal, ale já vám je pro dobrou náladu vyzradím.

Po výbuchu na radici přivleče první a druhý žoldnéř omráčeného mistra la Rochelle k panu učiteli, ten se samozřejmě ptá, co se stalo a žoldnéři vysvětlují: 

(původní dialog)

1. ŽOLDNÉŘ
     Radnice je momentálně ve vzduchu...
2. ŽOLDNÉŘ
     Tam co byla radnice je takovej plácek a je to tam
     moc příjemný, je tam stín.
GUSTAV
     Jistě, protože mezi pláckem a sluncem je radnice.

Jenže na Stránově si pan učitel nebyl úplně schopný vybavit pořadí kde co je, takže to vypadlo takhle:

1. ŽOLDNÉŘ
     Radnice je momentálně ve vzduchu...
2. ŽOLDNÉŘ
     Tam co byla radnice je takovej plácek a je to tam
     moc příjemný, je tam stín.
GUSTAV
     Jistě, protože mezi sluncem a radnicí je..., protože mezi pláckem a radnicí, ne.

     Oba žoldnéři na něj zírají, jestli to dá.

GUSTAV Protože mezi pláckem a sluncem je radnice. 

     Hurá, dal to! 

Na začátku druhé poloviny hry, když se domlouvá socha pro hejtmana s mistrem la Rochelle dojde ještě k odhalení Sisčiny údajné nevěry a pan učitel omdlí. Normálně se hned po jeho dopadu na zem zavírá opona. Ve čtvrtek na Stránově se nestalo nic. Učitel omdlel a všichni čučeli. Herci, diváci, my v zákulisí. Všichni. Pochvala patří naší Simonce, která vykřikla: "Proboha, tak to někdo zatáhněte, ať mi na něj nekoukají!"

Ve scéně, kdy zámecký pán Vandergrund ukazuje plukovníku Peterovi plán města, říká:

VANDERGRUNT
    ... Příští neděli budeme popravovat dva vaše
     vojáky. To je důvod k intervenci, ne? Všichni budou
     ve městě, odpor bude minimální. Něco vám ukážu...
         Vede ho ke stolu a položí na něj mapu.

    Tohle je...

A v tu chvíli deska stolu povolila a spadla...

 
PETER
     ...rozbitej stůl

Všichni se zasmáli, i herci. Davidovi vypadl termín plánovaného úderu na město a dědovi zase důvod proč chtěl tu mapu plukovníkovi ukázat. Takže vznikl docela nový dialog. Který, díky Bohu, měl hlavu a patu, pouze si přehodili repliky.

A před závěrečnou forbínou jsme si s Radkem ještě těsně před vstupem zopakovali repliky, vylezem na scénu a já to začal říkat úplně naopak. No co už. Ale Radek zareagoval a tak jsme jeli v opačném gardu. Tedy chvíli.

Na Stránově bylo něco přes stovku diváků. Tady je pár fotek.

V pátek jsme hráli ve Mšeně na koupališti, ale to až zítra. Ovšem dneska hrajem od 19:00 na Putně. Tak se přijďte podívat. Bude občerstvení a divadlo, Začínáme v 19:00.

-mat-

Komentáře