2024_02_29_Divadýlko na dlani, Všichni jsme herci, [No. 21]

 

V zákulisí je pořád rušno. Zleva Rosťa Váňa (Lukáš Fila), Pavel Syrový (Pavel Wieser j.h.), poručík Sajdl (Roman Dušek) a úplně vpravo kousek Honzy Bobka (Jarda Bílek)


Únorové představení tak trochu koresponduje s neslavným výročím komunistického puče v roce 1948. Tři povídky, každá z nich v jiných historicko-politických kulisách. První za komunistického režimu, tak jak ho všichni známe. Druhá se odehrává ve světě, kdy Německo přišlo jako první s atomovou bombou a zajistilo si separátní mír se západními mocnostmi a třetí, kdy se československá armáda postavila po bok prezideta a potlačila komunistický puč v zárodku. Tři alternativní světy v nichž se nachází postavy naší inscenace. Byli bychom jiní, kdyby se svět vyvíjel jinak?

Pro odpovědi na tuto i jiné otázky přišlo do Divadýlka poslední únorový a den přes čtyřicet diváků. Představení jsme naposledy hráli vloni v únoru. Což z našeho pohledu trochu poznamenalo třetí (demokratickou) část. Hlavně, řekněme, v textové jistotě. Ve hře byly dva záskoky - za nemocnou Marcelu Paterovou skočila Simona Matoušková ml. a za absentující Terezu Juhaňákovou usedla do zvukové kabiny Simona Matoušková. Hra přes drobné potíže, vnímané snad jen námi proběhla jinak bez problémů.

Navíc v posledních minutách hry, přišel déšť. Před závěrečnou scénou kdy má dojít k roztržce mezi Huntířem (P. Matoušek) a jeho kamarádem Brázdou(L. Ševců) se na herce (by tam s námi ještě L. Dvořák) a herečku (B. Kučerová) spustila taková sprcha z restaurace nad námi, že nás to notně překvapilo. Prostě to nešlo ignorovat a tak šel dramatický konflikt lehce do kopru. A voda byla vzata do hry.  Musím se přiznat, že jsem se k ní několikrát vracel(instalatér, máme něco se s třechou, dám si sprchu), ale to fakt nešlo. Korunu tomu dal barman Aleš Mrva (J. Jíše), který pod kapající vodu nastavěl misky

Teprve závěrečný potlesk nás vysvobodil z vodních hrátek.

Choďte do divadla občas se můžete i osvěžit - v Divadýlku například vodou. Příštěm v březnu se uvidíme hned dvakrát a to 21. března na Vávrovi a hned na to v sobotu 23. března na Noci divadel 2024, která začne už v 15.00 hodin. Vstupné na Noc divadel je dobrovolné.

Těšíme se na vás!

A tady pár fotek...

Ještě příjdou další, profi od paní Lenky Hýblové. 

-mat-

Komentáře