2023_11_10_Prodavači snů, Bělá pod Bezdězem, Tréglova Bělá - [No. 16]

 

Mojše (Tomáš Dlask j. h.)
a vytřeštěný patron přehlídky Václav Trégl

Podtitul dnešního příspěvku by mohl být: "Aneb, jak jsme se mačkali v Bělé". Zní to trochu dramaticky, ale zase takhle horké to nebylo. My jsme tomu trochu šli naproti. Stavět jsme začali už odpoledne, někdy kolem druhé. Museli jsme se trochu uskrovnit, ale vážně jsem myslel, že to bude daleko horší. 

Představení běželo moc pěkně, i přes všechna omezení. V sále pro 50 lidí byla asi polovina, ale co naděláme. Někdy se to tak sejde. Ale my hráli jako kdyby byl plný Strahov. 

Co se dělo v zákulisí (a částečně na scéně). 

Extase - Martin Weiss (Motl) z radosti nad čerstvě konzumovanou milostnou slastí, vyskočil na židli - aby mohl proběhnout scénou a ta se s ním zřítila. Myslím tu židli, ne scénu. Ustál to, ale tyhle vášně...

Press - ten byl přítomen při nástupech a odchodech - hlavně hromadných.

Židovská trojka - Ta byla zapříčiněna zrychleným nástupem. Aby to bylo úplně jasné, pěkně popořádku. Tak, jak to má být. Emocionálně vypjatá scéna mezi Motlem a Annou. Anna prudce odchází Motl za ní volá, do už prázdných dveří - "Miluju tě.". Anna se vrací a se slzou v oku mu odpovídá - "Já vím.", načež definitivně odchází. Motl se rozběhne za ní a ve dveřích se srazí s Josefem (Libor Ševců). Pak příběh plyne dál. Fakt těžká choroška. A co se nestalo: Emocionálně vypjatá scéna mezi Motlem a Annou. Anna prudce odchází Motl za ní volá, do už prázdných dvěří - "Miluju tě.". A pak vběhl Josef. A teprve za ním se na scénu opět vtlačila Anna. Oba si prohlédla a řekla: "Já vím.". Celou absurditu, téhle scény dotáhli kluci k dokonalosti, když se Motl zeptal, zda může s Josefem jet na nádraží. A Josef odpověděl s nadšením: "To by od vás bylo pěkné.". Těžko divákovi vymlouvat tenhle podivný židovský trojúhelník.

Eesesman s pejzami - Roman Dušek hraje příslušníka SS ve hře Všichni jsme herci. V Prodavačích hraje přiblblého Árona a přitroublého Mojšeho. Všichni jsme se shodli, že není co závidět. Nedej Bože, aby si popletl kostýmy. - Je to samozřejmě humor a nadsázka. My ho kontrolujeme. 

Choďte do divadla. Můžete být svědky nenarežírovaného vztahu mezi postavami přímo na jevišti. A to se vyplatí. A navíc je to normální.

A tady pár fotek. Autorem těch dnešních je Láďa Niklíček.

-mat-

Komentáře