2023_08_05_Hronov ohlédnutí_poslední


Bára a Simča si to letos užily opravdu moc.
A Simčina poznámka, když už jsme odjížděli z Hronova, mě skoro až dojala. "Za rok nechci k moři, chci sem do Hronova."
A to je i dost velký poděkování všem, kdo Hronov letos připravili.
(Foto: J. Švácha) 

Sobotní ráno nás přivítalo deštěm, jakoby i samo nebe zaplakalo nad končící scénickou žatvou. Sbalit, pár posledních slov s kamarády, předváděčky seminářů, oběd v Gulášovně, další loučení a poslední představení (ta zbylá dvě jsme oželeli, ač neradi, viz. heslo únava).

Poslední byl na pořadu blok ZUŠek. První jsme viděli HuSDrŠ, Nové Město na Moravě (doporučení z Dětské scény Svitavy, celostátní přehlídky dětského divadla a přehlídky dětských recitátorů). Poměrně šifrovaný název představení - Mý/ísTOPy/i(s) ovšem ukrýval poměrně srozumitelnou a jasnou zprávu o hledání vlastního místa (na světě) a byl v podstatě analogií Totování. Pro mě ovšem o hodně srozumitelnější, milejší, uvěřitelnější, snad právě proto, že to byl soubor mladých a vnímavých lidí. 

DS STOPA, Liberec se zaobírá podobnými problémy současné mladé generace. Skutečně se jim povedlo, to co chtěli. Alespoň mně se Simonou to zasáhlo moc. Až jsem se zamýšlel jestli my, dospělí, staří a světa znalí nejsme nakonec největší překážkou, tou kolejí beze smyslu, která vede ty naše milované děti do podobného pekla, ve kterém jsme sami. Tedy někdy a někdo. Jestli bychom jim neměli dát větší důvěru, svobodu, nechat jejich životy v jejich rukách i s možností, že se spálí. Jejich postřehy (zrazovaní od snů živit se jako herec, problémy s hodnocením okolí našeho vlastního těla, takřka dokumentární zachycení nenávistných prohlášení antisystémových demonstrantů, až po útok na redaktorku. Moc mě potěšilo jejich nazírání i jejich způsob vyprávění. 

Letošní bloky ZUŠek mě velmi mile překvapily. Jak říká kamarád Martin Herrmann - veliká, veliká  radost. 

Choďte do divadel, i když je Hronov za námi, užívejte, čerpejte, hrajte, smějte se. Ale zkuste chodit včas. Hlavně do divadla. A ty telefony si kurva fakt vypínejte. Těším se. Za rok i dřív na viděnou.

Pro ty, kdo si rádi čtou tady ještě odkaz na všechny Zpravodaje. A to jak letošní tak i starší, až do roku 2020. 


-mat-

Komentáře