2024_09_09_Benátky nad Jizerou, sál Záložna, Těžká Barbora, [No. 18]

 

"Eidam, Eidam, Eidam, ještě jednou Eidam" zaznělo včera večer sálem benátecké Záložny. Zpívali zleva: Honza Jíše (kousek hlavy), Jeník Hejdrych (na fotografii zády), Miloš Kodejška, Filip Veselý, děda Hájek a Vojta Hajný.
  

Do Benátek jezdíme rádi. Snad i proto, že několik místních kolegů s námi hraje a jsou fajn. Včera si zahráli v Barboře hned dva mistní borci - Miloš Kodejška a Vojta Hajný. Nejprve několik základních dat - osmnáctá repríza přilákala 24 diváků, hrálo se od půl osmé. 

Obsazení bylo takřka "typické": Elisabeth - Katka Luňáková, hejtman Hans Bols - Miloš Kodejška j.h., sýrař Krištof - Jeník Hejdrych, starosta van Bergen - Honza Jíše, jeho žena Greta - Jana Vernerová, zámecký pán Vandergrund - Václav Hájek, Siska - Bětka Matoušková, Peter - David Durdis, učitel Gustav - Vojta Hajný, prodavačka ryb - Anička Kolínová, 1. občan - Filip Veselý, školní dítky - Anička Chocholoušová, Barbora Matoušková a Viki Bahníková.

Když jste na jevišti, je ošidné podléhat pocitům ohledně toho, jaké představení vidí diváci. Nemyslím titul, ale kvalitu. Na titulu by bylo dobré se shodnout jaksi předem. Přesto jsem si v koutku duše myslel, doufal, že to zase pěkně poběží.

Moje přání mi potvrdila Simona, která opět zvučila. A opět skvěle (malá domů). Přišla po představení dozadu a povídá: "To bylo zase pěkný představení. Ono tý Barboře víc sluší to divadlo pod střechou". Na jednu stranu potěšující hodnocení, na druhou stranu právě tohle představení bylo dělané na ven. I když chápu, že v divadle je větší klid než třeba na dvorku nebo na louce. Přesto k letošním vrcholným zážitkům, myslím, bezesporu patří představení na mšenském koupališti nebo na stránovském zámku. Ale zpátky do září. 

Představení se včera líbilo nejen nám, ale i divákům. I přes nižší počet byli milí, bavili se, doknce i zpívali spolu s námi. A určitě jeden pán byl už podruhé. Přiznal se k tomu při jedné z našich  forbín, když se ptám do publika: "Víte co bylo PŠM?" Tenhle pán zvedl ruku a vykřikl: "Politické školení mužstva, já se to od minule doučil." Je fajn, když se vám diváci vrací. I když po jednom.

A co se pokazilo, neklaplo? Pár drobností. Hned na počátku Jeník Hejdrych jako sýrař Krištof volá na kupány do hospody: "Pomóc, hejtmanka nám odvádí hejtmana". Na to vychází trojice zámecký pán, plukovník Peter a starosta (děda Hájek, David Durdis a Honza Jíše). A Honza vypálil: "Já jsem hejtman a nikam se nejde!" Pochopitelně měl říct "starosta", ale jak chytil do ucha toho hejtmana... No, stane se. Jinak se snad všechno povedlo tak, jak mělo. Sem tam drobné textové tápání u Honzy Jíšeho překryli pohotoví kolegové.

Přátelé, choďte do divadla, i když je pondělí. Může tam být i sranda. A nebo přijďte ve čtvrtek na premiéru PODNEBÍ.

A tady ještě pár fotek ze včerejška.

-mat- 

Komentáře