2024_07_20_Letní scéna Michalovická Putna, Těžká Barbora, [No. 14]

 


Zákulisí na Putně je opravdu velmi příjemné. Krátce před začátkem našeho třetího letního představení: (zleva) Bára Matoušková (pijící), Anička Kolínová (sedící), Bětka Niklíčková (stojící), Simona
Matoušková ml. (zády), Týna Licinbergová (hledící) a David Durdis (tyčící).


Poslední představení naší prázdninové šňůrky. Zdaleka ne poslední letní. Ještě nás čeká Suchdol nad Lužnicí s Bé pětkou (Bylo nás pět, my to tak zkracujeme) a 27. července Barbora v Bělé na zámku. Ale zpátky na Putnu. 

Na místo jsme dorazili krátce po 16. hodině a postupně i zbytek souboru přichvátal. Stavba scény nám proto šla od ruky. A v půl šesté nebylo co dělat. Stánek otvíral až v 18:00 a tak jsme různě utíkali před sluníčkem, popíjeli své zásoby a vyprávěli si historky. V předprodeji bylo prodáno 50 lístků a dorazili i další divadla chtiví bez koupené vstupenky. Takže nakonec se v přijemném amfiku na Putně sešlo 80 platících diváků. 

I když stánek posléze otevřel, poněkud vázl přísun párků v rohlíku, ale nakonec nám stánkový muž donesl i dva do zákulisí během hry. Takže vše ok.

Obsazení takřka totožné se včerjším. jen v roli Elisabeth, maželky hejtmana Bolse, vystřídala Katku Luňákovou Jitka Urbanová a v roli učitele vystoupil Láďa Niklíček.

Představení samotné nechci hodnotit. Ze scény je to vždycky ošidné. Dá se to trochu odečíst z reakcí diváků. Podle mě se diváci bavili, byli vstřícní a pozorní. Z pohledu zasvěcené divačky mohu přidat postřeh mé ženy Simony: "Z těch tří představení jdoucích po sobě bylo tohle nejunavenější." Ale je to pohled jedněch očí, které viděly dvě předešlá a mnohá jiná představení. Myslím, že ostudu jsem si neudělali. 

A teď drobná škobrtnutí. Úplně poprvé se nám stalo, že do hry vstoupila Siri. Hlasová virtuální asistentka "jabkového" počítače (tedy Applu). Během hry vypnula přehrávání skladby "Z hluboka dýchat" a oznámila v angličtině, že hledaný kontakt není dostupný. Tak nevím. Na scéně se zpívalo "kdo na jaře rybaří". Tak asi Siri nerada sedí u vody nebo neumí zhluboka dýchat.

Další drobné škobrtnutí bylo docela veselé. Je skoro těsně před zatknutím Rasputinského důstojníka Petera. Pro jasnější a názornější pochopení celé situace si nejprve "přehrajeme" jak to mělo být:

HANS
     Byl to atentát. Bude se zatýkat.
1. ŽOLDNÉŘ
     Tady můžete začít.
                (ukazuje na Petera)
     Je to plukovník rasputinské armády.
GRETA
     Bože, zradila jsem Eidam.
VAN BERGEN
     A já ho hostil.
VANDERGRUNT
     Nesmysl, tento pán je bezúhonný obchodník. My ho
     známe.

No a děda Vašek se prostě malinko spletl a řekl:

VANDERGRUNT
     Nesmysl, tento pán je bezúhonný 
důstojník

    chvíle ticha

        Teda obchodník.

Taková drobnost. Ale zase na druhou stranu to bylo v intencích postavy zrádcovského Vandergrunta. Diváci to asi ani nezazanamenali, ale my se docela bavili.

Abych nezapomněl - ještě nakonec bych rád poděkoval všem, kdo jeli složit Barboru do Bělé a pomohli tak kamarádům a ušetřili jedno nakládání. Díky Radku, dědo, Tome, Jardo, Davide, Simčo a Báro!

A jinak snad už nic víc nemám na mysli ani na srdci, anebo jsem to nezaznamenal či zapomněl. Nezbývá než se těšit do Suchdola nad Lužnicí a na Barboru na zámek v Bělé. Tak přijďte taky, bude legrace.

Protože chodit do divadla je normální i v létě, zvlášť na zámek.

A ještě pár fotek. Ty z hlediště fotil Míra Trčálek a ze zákulisí já. 

-mat-

Komentáře