Adventní putování za Mikulášem 2024; 2., 4., 5., 6. a 8. 12. ; [No. 184–195]

 

Závěr jednoho "putování" v odsvěceném kostele na Karmeli
ve středu 5. prosince

Letošní Mikulášská smršť je za námi. Bylo to krásné, událo se toho dost a my si to teď pěkně zrekapitulujeme. 

SOBOTA 2. PROSINCE
První letošní Adventní putování se odehrálo v rodném domě Ferdinanda Porscheho. Za hustého sněžení jsme se přepravili jen dvěma vozy na místo určení. Atmosféra podtržená hromadami sněhu byla opravdu romantická. Kromě Mikuláše, kterého letos v jednom tahu dal Luboš Dvořák a dvojice muzikantů (Saša a Láďa Niklíčkovi) a jedné Barborky (Anička Kolínová) a Martina Weisse (věštící osoba a čert), zbytek obsáhl rodinný klan Matoušků. Já jako odpovědník, Simona jako věštící osoba a Lucka, Simonka jako věštící osoba a Krvavá Perchta, Barborka jako Barborka a děda Vašek čert. Vše proběhlo bez kolapsů. Tedy až na to, že jsme zapomněli nahoře v šatně kornouty, které potřebují Barborky. Díky Bohu paní Dürrová, pracovnice Škoda Auto Muzea, křepce vyběhla a kornouty přinesla. Trošku jsem si zaimprovizoval
a kornouty byly na scéně. A první putování bylo za námi.

PONDĚLÍ 4. PROSINCE, ŠKODA AUTO MUZEUM
V pondělí jsme s Mikulášem zamířili do Škoda Auto Muzea, kde jsem hráli už v 16.00 hodin. A nemohu nezaznamenat mimořádný autorský textový výkon Filipa Veselého, kdy jako Černý Ambrož říká dětem:"Vezmu na vás proutí z víchy, vymetu vám z duše hříchy". Filip na místě stvořil opravdu strašidelného Ambrože, když z něj vyšlo:"Vezmu na vás proutí z míchy". Smršť asociací byla tak mohutná, že se tomu smějeme dodnes. Jinak vše proběhlo tak, jak mělo a odehráli jsme tři představení.

ÚTERÝ 5. PROSINCE, NA KARMELI
Karmel. Čtyři představení, bez mimořádných a zásadních průšvihů. Krásné prostředí vzdělávací instituce, kdysi kláštera, přivítalo řadu návštěvníků. Po roce si s námi zahrál čertíka i Matěj Fouček. Ten, po vyhlášené přestávce Dětského studia hraje ve studiu Městského divadla a Dobrovici. Byli jsme rádi, že pokračuje.

STŘEDA 6. PROSINCE, ZÁMEK BĚLÁ POD BEZDĚZEM
Tři putovací představení na zámku v Bělé byly asi po osmi letech, co je tu děláme, velmi chabě navštíveny. Patrně nám návštevníky "vyfoukla" místní odbočka Mladoboleslavského muzea, která o den dřív udělala nadílku bez čertů. No jo co už.

PÁTEK 8. PROSINCE, MEČEŘÍŽ, KULTURNÍ DŮM
Tohle poslední "mikulášování" bylo o dost jiné, než naše obvyklá představení. Ale náš zákazník... Zkrátka končili jsme po Perchtě. Mečeřížští měli svého Mikuláše a čerty, tak jak jsou zvyklí. Byl to takový průzkum bojem na štaci kam bychom se chtěli vrátit s některým z našich představení. Uvidíme, zatím jsme se snad líbili.

Tak Mikuláš s adventními postavami zmizel v toku času a nás čekala Vánoční představení v Divadýlku. 

Pamatujte, že chodit do divadla je normální, i kdyby tam čerti byli. 

A tady pár foteček z Mikulášů...

-mat-

 

 

 

 

Komentáře