2023_08_22_Těžká Barbora_Kosmonosy, [No. 4]

Školní dítky a Siska (Alžběta Matoušková)

Úterní představení Barbory, v pořadí čtvrté, se konalo v malebném prostředí kosmonoského zámku. A bylo jediné v letošním létě, které jsme nepořádali sami. Pozvání přišlo od místní Kulturní besedy. 

Nakládalo se ve 14.30 u Domu kultury. A tak jsme dorazili k zámku zhruba okolo třetí hodiny po poledni. Ovšem zámek byl nedobytný. A tak jsem volal paní Remešové, zda bychom mohli dovnitř, že toho máme hodně na stavění. Paní jsem trochu zaskočil:"Ježíši, už..." Ubezpečil jsem jí, že nejsem spasitel, načež se hovor dále vedl v civilnějším duchu. Nakonec asi po čtvrt hodině dorazila další paní, zámek otevřela a my mohli stavět. První přišel na řadu zvuk, světla a pak scéna. A tady nastal malý zádrhel. Ve hře máme tzv. revuálku. Malou oponku, před kterou během přestaveb vystupujeme při tzv. forbínách my dva s Radkem Kotlabou. No a tady jsme neměli jaksi revuálku na co pověsit. Nakonec pár chytrých hlav, a myslím že to není náhoda, že se našly v našem středu (Jeník Hejdrych, Simona Matoušková, Láďa Niklíček) za pomocí ostatních a fyzikálních zákonů vytvořili cosi co se dalo považovat za takřka plnohodnotnou revuálku. A to už se počal trousit zbytek herců, a hned za nimi diváci. A my se šli převlékat do družiny, která se díky dusnému počasí změnila v saunu. A tak jsem se postupně převlékali, otírali si zpocená čela, konzumovali tradiční chlebíček a dort od dam z Kulturní besedy, opakovali si text, strachovali se, jak to dopadne (premiéru měli Týnka Licinbergová, Jitka Urbanová a David Durdis) a pak jsme začali hrát. 

Lidí přišlo tolik, že podle slov paní Remešové - "Nikdy jsme tolik židlí a lavic nepřidávali, za celých devatenáct let". A celý soubor se opravdu snažil. Sem tam nás zrazovala akustika, ale jinak myslím, že podle reakcí diváků to bylo představení opravdu povedené. Mám dovoleno abych odcitoval z facebookového účtu sdružení společně srdcem: "Osvětová beseda Kosmonosy nabídla divákům dnes večer opět super představeni, tentokrát Divadýlko na dlani a Těžká Barbora. Představení bylo úžasné, nádvoří bylo zaplněné diváky a smích byl slyšet až na náměstí..."

Fotografie ze zákulisí (ode mě) i z hlediště (paní Jančáková) naleznete zde.

A v úterý 29. srpna nás čeká divadelení loučení s létem - opět TĚŽKÁ BARBORA. Tentokrát na PUTNĚ aneb Kde to začalo, tam to taky končí. V úterý 29. srpna se na vás těšíme po starým hradem. Začínáme v 19.00

Komentáře

  1. Bylo to nádherné představení, neviděly jsme ho s dcerou určitě naposledy. Děkujeme Jana Jancáková

    OdpovědětVymazat

Okomentovat