2023_08_08_Těžká Barbora, zámek Doksy, [No.3]

 

Pro někoho třetí repríza, pro někoho premiéra. Momentka ze zákulisí.
(zleva stojící Miloš Kubík, Eva Burešová, Katka Luňáková, Kateřina Roscová, Tomáš Dlask,
zleva dole Jarda Bílek a Simona Matoušková ml.)

Úterý 8. srpna mělo být podle předpovědi slunečné, teplé. Opak byl pravdou. Slunce sice několikrát vykouklo, ale většinu dne se nebe halilo do mraků barvy rozlitého cínu. Kultura Doksy nám dle dohody připravila podium, sezení a pro diváky občerstvení. My (děda Vašek, Radek Kotlaba a já se Simčou a holkami)jsme s technikou dorazili asi na 14. hodinu. Stejně tak přijela i scéna. Tu dovezl Tomáš Bosambo (manžel Evy Burešové, a taky to pak odvezl zpátky do Bolky).
O dvě hodiny později bylo postaveno a v 17.00 začala zvukovka. Mezitím párkrát mrholilo. Na 18. hodinu dorazil zbytek herců, připravili jsme si rekvizity, převlíkli jsme se do kostýmů a s napětím očekávali, zda a kolik lidí přijde. V předprodeji se prodalo asi 40 lístků, což byl fajn základ. Ovšem zima, která s přibývajícím časem přicházela v nás přece jen vyvolávala jistou nervozitu. Osm stupňů je na leden docela teplo, ale v srpnu? 
Úderem 20. hodiny jsme začali hrát. A musím říct, že reakce publika byly živé, spontánní a docela nás zahřály. Malinko mi přišlo, že jsme ztratili jistý rytmus a spád při konci první poloviny, kdy probíhá jednání na radnici, ale druhá půlka to všechno zlomila a my se dočkali pěkného ač promrzlého potlesku. Cynik by řekl, tleskali, aby se zahřáli. My ovšem podle reakcí přímo na místě, i později z ohlasů, které chodily SMSkami Evce Burešové, byli lidé v publiku (celkem asi 80) v Doksech potěšení představením. 
Premiérou bylo toto představení pro Jardu Bílka, představitele starosty Vandenberga a Miloše Kubíka, který hrál hejtmana Hanse Bolse. Na obou byla patrná tréma (ač kolega Bílek dle očitých svědků, malinko machroval před divačkami, že on tedy trému nemá :)), a Miloše dokonce postihla úporná bolest hlavy. Všechno nakonec dopadlo fajn (i díky Ibalginu). I přes drobná škobrtnutí v textu či aranaži, ale od toho jsme kolegové abychom si na jevišti, sem tam pomohli. A nejednalo se jen o výše zmíněné dva kolegy. Prostě sem tam se stane, že vám vypadne slovo či věta, ale lze na ní kamaráda navést. Lepší, než se do něj navézt. 

Přátelé příště se s Barborou můžete potkat 22. srpna v Kosmonosech na zámku. Akci pořádá Osvětová beseda Kosmonosy, takže případný předprodej vstupenek (ani nevím jestli ho dělají) řešte prosím s nimi. 

A prosím choďte do divadla, i když je v srpnu jako v lednu. Musíte se líp oblíknout :)
-mat-

Komentáře