2023_18 a 19_04_Krajská recitační soutěž, Kutná hora, Knihovna


Zleva Simona Matoušková ml. a Barbora Matoušková,
obě při recitaci

aneb Jak Bára a Simča válcovali. 

Třetí dubnový týden nás v domácím a částečně divadelním zákulisí čekaly nejen přijímací zkoušky na střední školu naší Simonky, ale také recitační soutěž (DĚTSKÁ SCÉNA - krajská přehlídka dětských recitátorů)obou našich děvčat - Barbory i Simony. Obě vystupovaly s textem od Ivany Chřibkové z knihy Suchý hadr na dně mořském. Každá samozřejmě se svým textem, přiměřeným věku. Velkou zásluhu na jejich přípravě má moje žena (jejich maminka) Simona. Obě měly ještě povinně druhý text. 

Tentokrát se krajské kolo recitační soutěže konalo v Kutné hoře, v překrásně rekonstruované knihovně kousek od centra města. Oproti zaběhnutým zvyklostem, byly kategorie poněkud zpřeházené a tak první, kdo soutěžil o postup na celostátní kolo ve Svitavách, byla starší z obou dcer Simona.  A musím říct, bez dlouhých řečí, že obhájila loňský postup a znovu byla vyslána ještě s jedním chlapcem do Svitav. Druhý den nastupovala Barunka. Oproti loňsku, kde nebyla vůbec mezi oceněnými, se jí letos opravdu dařilo. Sice to na postup nebylo, ale v poměrně "nadité" III. kategorii se z dvacetihlavého pelotonu recitátorů dostala mezi posledních pět a získala čtvrté místo. Je pravda, že byla trochu zklamaná, chtěla se dorovnat sestře, snad i slzička ukápla, ale má našlápnuto a chuť do další práce. Protože příště to fakt dá. 

Mám velikou radost, že se oběma našim želízkům v recitačním ohni zadařilo. Obě umí pracovat se slovem, umí si počkat při smíchu, chápou význam pauzy, mají prožitek - to nejsou moje slova, to říkali nezávisle na sobě porotci. Porota byla nesmírně empatická a snažila se všem nejen vysvětliti taje zákruty té které recitace, ale i mírnit "boj o medaile", který samozřejmě je lákavý, ale není úplně primární. Jak to tak v umění bývá, kde to nejde poměřit exaktně, je to vždycky diskutabilní. A tady musím porotě vyseknout opravdu poklonu - výroky byly zasvěcené, uměřené věku recitátorů a řekl bych i velmi spravedlivé. I když jedním dechem dodávám, nechtěl bych to dělat za ně. V porotě byli dvě dámy (Martina Longinová, Jana Machalíková a maskulinum zastupující Alexander Koukol). 

Chodit do divadel je normální, ale číst nebo recitovat taky není k zahození...

Tady je pár fotek

-mat-

Komentáře