2021_08_15_zámek Doksy, speciální prohlídky

 

Ani děti šlechticů se nevyhnuly výuce. Tady tři komtesy z Valdštejna a francouzská guvernantka:
zleva - Gabriela Ida (Simona Matoušková ml.), Christiana Alžběta (Barbora Matoušková), Marie Karolína (Anna Kolínová) a stojící vychovatelka madam Celeste (Kateřina Roscová).

aneb Jak se žilo šlechtickým dětem

O tom, že to nebyl žádný med se mohli přesvědčit návštěvníci, kteří do zámku v Doksech zavítali v sobotu 14. srpna na den věnovaný právě dětem všech velikostí, barev i sociálních skupin. Na nás tedy zbyla šlechta. Krom děvčat na fotografii jsme hráli ještě my dva se Simčou a našeho nejstaršího syna Karla Arnošta Filip Veselý. 

Všichni máme zažitou představu zahálčivého života a zámku. Patrně vinou šestákových románů nebo socialistické literatury. Nicméně o lenošivém dětství si mohly děti šlechticů většinou nechat jen zdát. Nejen, že jejich život v útlém věky byl osamělý. Hrát si s neurozenými vrstevníky nepřicházelo do úvahy. O to víc je tahle možnost jistě lákala. Ale ani jejich denní režim nebyl záviděníhodný. Vstávaly velmi brzy, mnohem dříve než dnešní děti. Už okolo šesté a výuka začínala, sice doma, ale záhy. Chlapci byli připravováno na dráhu vojáky, diplomata, právníka zkrátka na svou roli ve vedení panství, rodiny či práci pro blaho říše. Dívky se věnovaly psaní, náboženství, kreslení, hudbě a tanci. Nezbytná byla znalost společenského chování a jazyků. Někdy byly dívky posílány do soukromých ústavů, proslulá byla zejména vídeňská církevní škola Sacre Coeur [čti: sakrkér] a některé penziony ve Švýcarsku. Skutečným počátkem dospělého života mladé dívky bylo uvedení do společnosti. 

A to všechno pěkně od rána s krátkou přestávkou na oběd a procházku až do sedmi večer. Tak co ještě chcete žít na zámku?

V každém případě pokud jste to nestihli, nesmutněte. Příští sezonu tuhle prohlídku zařazujeme do pravidelných letních hraných prohlídek. 

Takže stačí vyrazit, zatím alespoň do Divadýlka.

A tady jsou fotky


Komentáře