2020_08_09_Louňovice_Mušketýři_repriza No. 13

 

 

Poslední představení bylo také zajímavé protože bylo v jiném složení než předchozí dvě.
Tak třeba Katka Roscová si střihla Roxanu. Vzadu vlevo vidíte kousek krále Ludvíka XIII (Miloš Kodejška)
a vpravo mírně mázlého (rozostřeného) malého Štefana Greguše coby Pumlíče

 

 

Závěrečná štace naší malé divadelní šňůrky proběhla v neděli 9. srpna a to bez jediného uzlíku či dalšího zádrhele. Na letní scéně ve dvoře restaurace u Henců v Louňovicích se hrálo dobře. První byli na place děda Vašek a pan zvukař Zajíček a nám nezbylo než jít na pivo, neboť auto se scénou ještě nedorazilo. Ještě než stačila opadnout pěna, Enterprise III (tak Honza Jíše pojmenovává svoje vozidla) hladce doklouzala do Louňovic. A stavělo se. A pak se zpívalo. V 18.15 večeře - brambory se sekačkou a zelím. Dobrota. 

Jediné úskalí v Louňovicích je zázemí. Normálně bych to ani neřešil, ale celkem drahé kostýmy docela trpí. Tak snad se s tím do budoucna něco udělají.

Nedělní představení bylo výrazně jinak obsazené než předešlá dvě. A to hlavně v dámské části - Královna (Marcela Paterová), Roxana (Katka Roscová - záskok), madam de Hoteforte [čti: otefór] (Jitka Urbanová) i Cosetta (Anna Šimůnková - záskok j.h.). Všechna děvčata odvedla dobrou práci. Záskoku za Luboše se chopil David Braný. Byla to jeho druhá zkušenost (hrál už v pátečním představení v Neratovicích). Bylo fajn, že se po hlavě vrhnul do nové zkušenosti, ale musíme ještě společně máknout na hlasitosti a uvěřitelnosti projevu. Ani text nebyl tak hluboce ukotvený. Ale bez jeho účasti bychom to odehrát nemohli. Takže všem díky.

Představení začalo uvítáním hostí, byl jsem pozván na jeviště abych dostal hrníček, pamětní list a květinu. Poděkoval jsem a mohlo se začít. 

K vrcholům, alespoň pro nás vzadu jsou vždycky přeřeknutí a novinky, které přinesou neočekávané situace, intonace a konotace.😃

Tak velmi pěkný moment přinesla asi polovina hry, kdy královna navštíví tavernu U Šišky. Když jí mušketýři vysvětlují, jak a čím byl zavražděn Don Miguel slova se chopí Athos a vysvětluje jak honili spolu Aramisem a Cyranem vraha. I v neděli se slova chopil Athos (Honza Jíše) a asi díky únavnému slunci (a pivu) byl tak uondán, že svůj proslov vedl v tempu, které se neustále zpomalovalo a s hlasitostí, která také ztrácela na intezitě: "Královno - my jsme se - vydali pronásledovat vraha - tady - sss (vzpomínal na jméno) Aramisem - - a panem Cyranem - - ale - - stopa končila na hlavní ulici - - - takže - - -vlastně - - - - nic." To jsem opravdu nevydržel a schoval si hlavu za Roxanino rameno. 

Další pěkný moment se povedlo vyrobit královně (Marcela Paterová), kdy vykřikne na kardinála:"Mě by zajímalo, kdo napadl Fontainebleau [čti: fontebló] a ohrozil život malého Dudlíčka [původně Ludvíčka]." No jak vidíte i v takových chvílích, kdy se strachujete o životy svých nebližších je veselo (tedy aspoň na divadle).

A ještě jeden zádrhel - Láďa Niklíček. Muž hudebně nadaný a zkušený, ale také díky pivu (a slunci) dost pos...kazil začátek krásného duetu Mazarina s kardinálem. Nejdřív se mu nepodařilo trefit se do tóniny, což ho tak rozhodilo, že chvíli recitoval a pak zapoměl kousek textu. Naštěstí je na tolik zkušený, že se nakonec chytil a na závěr písně oba s Jeníkem vyloudili na divácích potlesk :)

Mušketýři pro letošek jdou už do fundusu. Kostýmy se postupně perou a dávají do pořádku. Tohle břímě si na sebe vzala paní principálová (Simona Matoušková). Všem kdo se podíleli na zdárné realizaci všech tří představení a to jak domácím, tak i hostujícím (benátecká divadlení enkláva) patří vřelý dík. A jedno přání, abychom se za rok opět všichni u Mušketýrů potkali.

Příští týden jedeme hrát v pátek na Pantheon na Malé Skále Šílenou lokomotivu. Tak pokud jste naši skalní příznivci, jistě byste si to neměli nechat ujít. 

Krásné léto a zlomte vaz a pozor, chodit na divadlo je normální i když je teplo.

Kdo má rád fotky z představení tady jsou. Autor Josef Pšenička.

-mat-

Komentáře

  1. Já normálně řekla Ludvíčka, tak nevím, co jste všichni slyšeli!! :-) :-) :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdybych to slyšel sám, pochyboval bych o sobě, ale slyšelo to celý Divadýlko :))) A pokud jsi to řekla normálně - musíš se zamyslet nad výslovností. :))))

      Vymazat
  2. Marcelko, máš to marný. Já, jako Roxana jsem si Madame de Hoteforte vyměnila překvapené pohledy. Dudlíček? Královský dudlíček? :-))

    OdpovědětVymazat

Okomentovat